Home » Leden » Verhaal van Barend Bruinhorst

Lezer(es)

Voorstellen
Als vader van een gezin en docent van beroep heb ik de een leuke hobby: namelijk het in stand houden van, en het verbeteren van een prachtig stukje cultureel erfgoed. Woonachtig in Uddel (gemeente Apeldoorn) ben ik al een 20 jaar geleden hiermee actief geworden door de fok van dubbelgezoomde Barnevelder krielen. Voordien had ik ook wel dieren, maar niet zo zeer echt voor de fokkerij/show.


Fokkerij & Onderzoek naar erfelijke eigenschappen
De fokkerij van dubbelgezoomde Barnevelder krielen is gericht op de gewenste raskenmerken volgens de richtlijnen van de N.H.D.B. Dit geldt zowel voor het uiterlijke van de dieren als wel voor het karakter en uiteraard de legkwaliteiten en de ei-kleur. Naast de fokkerij heb ik in de loop der jaren veel studie gedaan naar erfelijke zaken, iets wat buitengewoon interessant is.
De zilveren dubbelgezoomde krielen
Nog voor de erkenning van de zilveren dubbelgezoomde krielen een feit was, ben ik gestart met diverse meerzomige zilverpatrijs krielen van het ras Wyandotte en Plymouth-rock om een stam van Zilverdubbelgezoomde krielen op te bouwen. Juist door de moeilijkheidsgraad van deze nieuwe kleurslag heb ik er altijd veel uitdaging in gezien.
Succes
Zoals bij iedereen zijn de resultaten wisselend, met meer of minder succes. Een prachtige bekroning op dit werk heb ik op de 1e Europashow van 2013 gekregen door met een zilverdubbelgezoomde hen de titel "Europees Kampioen" te behalen.


Fokkerij van de grote Barnevelders
Sinds enkele jaren ben ik ook met fok van de grote Barnevelders gestart. De grote Barnevelder loopt in aantallen de laatste jaren nogal terug. Daarbij zijn er veel stammen met bepaalde problematieken.
De uitdaging is hier het fokken van:
Een vitale goedleggende stam
Een fraai type dier (het juiste model, gewicht en staartpartij.
Een warme heldere grondkleur zonder smut in de grondkleur
Een mooie dubbele groenglanzende zoming.
Daarnaast is de wens dieren te fokken die de factor van "snelle bevedering" dragen. Dit is een eigenschap die bij de Barnevelder in Nederland niet voorkomt, maar wel veel voordelen biedt, met name in de opfok van de jonge dieren.
Verkoop van dieren?
Regelmatig heb ik jongere (soms ook oudere) dieren over die ik voor liefhebbers / collega fokkers aanbiedt. Deze dieren zijn uiteraard voor 100 procent gezond, maar zijn dieren met kleine schoonheidsfoutjes.

Enting/ Prijs
De jongere dieren hebben een enting gehad tegen de Marekse verlamming en Coccidiosse. Oudere dieren hebben daarbij nog een vaccin voor NCD en IB gehad
De prijs voor de dieren is leeftijdsafhankelijk, 12 euro voor jonge hennen van circa 10 weken. Oudere dieren oplopend naar ratio.

Voerservice
Bij aankoop (met name van jonge dieren) bied ik de koper de mogelijkheid om een gewenst hoeveelheid voer over te nemen om hier op de nieuwe locatie mee te starten waarna desgewenst geleidelijk overgestapt kan worden op ander voer.

 

Contact
Uiteraard mag u mij bellen, appen of mailen.
B. van de Bruinhorst
Tel: 0577- 402033/ 0613992868
Mail: b.bruinhorst@solcon.nl